Το 7ο Πειραματικό Γυμνάσιο στη Σικελία: Online school_ space for educational innovation.eu – Erasmus KA220

Οι μαθητές του 7ου Πειραματικού Γυμνασίου Τρικάλων Βικτώρια Βαϊοπούλου, Νίκος Βαϊόπουλος, Κατερίνα Ζιώζια, Φανή-Ιώ Αθανασίου, Θεόφιλος Ρούβαλης και Ιάσονας-Παναγιώτης Μπέης και οι εκπαιδευτικοί Γεωργία Κουράκου και Αναστάσιος Μπρεκουλάκης επισκέφθηκαν την Κατάνια της Σικελίας στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ KA220 με τίτλο Online school_space for educational innovation.eu στο τέλος Μαΐου 2022.

Στόχος του προγράμματος διάρκειας δύο ετών είναι η καλλιέργεια ψηφιακών δεξιοτήτων των μαθητών μέσα από τη χρήση ποικίλων ψηφιακών εργαλείων και εφαρμογών οι οποίες προάγουν τη γνώση και αναβαθμίζουν τη μαθησιακή διαδικασία. Οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να μάθουν παίζοντας σε ένα πλαίσιο ευγενούς άμιλλας χωρισμένοι σε πολυεθνικές ομάδες καθώς στο πρόγραμμα συμμετείχαν και παιδιά από την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, την Τουρκία και την Λιθουανία. Ορισμένες από τις εφαρμογές που χρησιμοποιήθηκαν ήταν οι Actionbound, Genially, LearningApps, Canva, Google Street View και Quizizz. Επίσης, οι δραστηριότητες πολιτιστικού περιεχομένου συνοδεύονταν από καταγραφή και αποτύπωσή τους σε τεχνολογικά εργαλεία δημιουργώντας, έτσι, αποθετήριο εργασιών και δράσεων.

Εκτός αυτού, δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφτούν αξιοθέατα ιστορικού αλλά και τουριστικού ενδιαφέροντος όπως οι Συρακούσες, η Ταορμίνα και η Αίτνα, το μεγαλύτερο και ψηλότερο ενεργό ηφαίστειο στην Ευρώπη.   

Όπως δήλωσαν οι ίδιοι μαθητές και οι μαθήτριες «ήταν μια μοναδική εμπειρία γεμάτη υπέροχες στιγμές, μαγικά τοπία, διασκεδαστικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες, γευστικό φαγητό και δυνατές νέες φιλίες που εξαλείφουν την ξενοφοβία και το ρατσισμό. Το ταξίδι αυτό θα μείνει ανεξίτηλο στις καρδιές μας».