Εκπαιδευτική επίσκεψη στα Άδανα της Τουρκίας

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+/Δράση ΚΑ220 με τίτλο «Online school-Space for educational Innovation», τo σχολείο μας συμμετείχε, ως οργανισμός εταίρος, στην έκτη κινητικότητα που πραγματοποιήθηκε στα Άδανα της Τουρκία στο διάστημα 22 – 27 Οκτωβρίου 2023. Η εκπαιδευτική επίσκεψη στον εκπαιδευτικό οργανισμό Yuregir Halicilar Anadolu Lisesi περιλάμβανε κινητικότητα εκπαιδευτικών από τις χώρες – εταίρους Ρουμανία, Ιταλία, Λιθουανία, Πορτογαλία και Τουρκία και μαθητική κινητικότητα από την Ελλάδα και την Πορτογαλία. Παράλληλα έλαβε χώρα και συντονιστική συνάντηση εκπαιδευτικών στο διάστημα 24-27 Οκτωβρίου 2023.

Επισκεπτόμενες το σχολείο – οικοδεσπότη οι εθνικές αποστολές έτυχαν ιδιαίτερα θερμής υποδοχής που περιλάμβανε μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις. Η περιήγηση στους χώρους του σχολείου και οι συζητήσεις με μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας του οικοδεσπότη – οργανισμού αλλά και των άλλων αποστολών μας έφερε σε επαφή με στοιχεία της σχολικής καθημερινότητας και τα χαρακτηριστικά των εκπαιδευτικών συστημάτων των χωρών – εταίρων. Εξέχουσα θέση στη θεματολογία των συζητήσεων είχε ο τρόπος αξιοποίησης της σύγχρονης τεχνολογίας τόσο στην καθημερινή διδακτική πρακτική όσο και στην υποστήριξη των μαθητών μέσω ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης. Οι καθημερινές συναντήσεις εργασίας αποτέλεσαν ένα εξαιρετικό πεδίο μελέτης και ανταλλαγής καλών εκπαιδευτικών πρακτικών ενός σύγχρονου σχολείου. Πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες είχαμε την ευκαιρία να αποκομίσουμε και μέσα από τη συμμετοχή μας σε μια σειρά κατάλληλα σχεδιασμένων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων εντός και εκτός του σχολείου, όπως για παράδειγμα οι δραστηριότητες ζωγραφικής με την τεχνική Ebru – Art και κεραμικής τέχνης. Ενδιαφέρουσα εμπειρία υπήρξε και η συμμετοχή σε αθλητικές εκδηλώσεις με μικτές ομάδες εκπαιδευτικών και μαθητών από διαφορετικές ώρες – εταίρους του προγράμματος.

Η γνωριμία με την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας του οργανισμού υποδοχής ήταν άλλη μια σημαντική διάσταση του προγράμματος. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε λατρευτικούς χώρους,  στο αρχαιολογικό μουσείο των Αδάνων, στην παλιά πόλη και την αγορά της, ενώ σε κάθε ευκαιρία οι οικοδεσπότες φρόντιζαν να μας φέρνουν σε επαφή με την παραδοσιακή αλλά και τη σύγχρονη γαστρονομική κουλτούρα της περιοχής.

Αναμφίβολα, ξεχωριστή εμπειρία υπήρξε η ημερήσια εκδρομή στην περιοχή της Καππαδοκίας όπου είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε την υπόγεια πόλη Kaymakli Underground City και να περιηγηθούμε στις κατακόμβες της. Είχαμε επίσης την ευκαιρία να θαυμάσουμε την Κοιλάδα των Περιστεριών με τους λαξευμένους βράχους που χρησιμοποιούνταν ως περιστερώνες, να περιηγηθούμε στη Κοιλάδα με τις καμινάδες των Νεράιδων και να απολαύσουμε το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα στη γραφική κωμόπολη Uchisar. Συναρπαστική εμπειρία αποτέλεσε και η επίσκεψη στην περιοχή Caves of Heaven and Hell, όπου είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τη θέα και τη διαδρομή που προσφέρει η ομώνυμη χαράδρα και το σπήλαιο, στην είσοδο του οποίου βρίσκεται εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία.

Στην κινητικότητα συμμετείχαν οι μαθητές/τριες Αθανασίου Φανή – Ιώ, Γραβάνη Χριστίνα, Μπαμπαλή Φωτεινή, Οικονόμου Ευθύμιος, Παπανικολάου Κωνσταντίνος και Τσαγκαδόπουλος Σωκράτης με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών κ. Καλλιάρα Κωνσταντίνου και του κ. Σπανιά Αθανασίου. Στη συντονιστική συνάντηση εκπαιδευτικών συμμετείχαν η Διευθύντρια του σχολείου, κα Κουράκου Γεωργία, και η εκπαιδευτικός ,κα Βράντζα Ελένη.