Επίσκεψη της Περιβαλλοντικής ομάδας στον Χ.Υ.Τ.Α. και το Δημαρχείο Τρικκαίων

Την Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2022, οι μαθητές και οι μαθήτριες της περιβαλλοντικής ομάδας, με την υπεύθυνη του προγράμματος, κ. Βασιλική Μιχαήλ, συμμετείχαμε σε εκπαιδευτική εκδρομή.

Αρχικά επισκεφτήκαμε τον Χ.Υ.Τ.Α της Π.Α.Δ.Υ.Θ, της διαδημοτικής εταιρείας Τρικάλων και Καρδίτσας, όπου ενημερωθήκαμε από έμπειρους μηχανικούς για την λειτουργία του χώρου αλλά και για τα οφέλη του προς το περιβάλλον. Πληροφορηθήκαμε ότι υπάρχουν δύο συνολικά κυψέλες,  οι οποίες βάσει των αρχικών προβλέψεων, θα γέμιζαν σε διάστημα τριάντα χρόνων. Ωστόσο, η πρώτη κυψέλη έχει γεμίσει σε διάστημα δέκα ετών, πράγμα που δημιουργεί προβληματισμούς αναφορικά με τα αίτια της τόσο σύντομης πλήρωσης. Πληροφορηθήκαμε ότι η γεμάτη κυψέλη θα καλυφθεί με χώμα και θα γίνει δενδροφύτευση χωρίς τα απορρίμματα να βλάπτουν το υπέδαφος.

Στη συνέχεια κυριάρχησε ένα ερώτημα: «Τι πρέπει να κάνουμε για την αποτροπή της πλήρωσης της καινούργιας κυψέλης;». Το ερώτημά μας αυτό απαντήθηκε αναλυτικά στην μετέπειτα επίσκεψη μας στο Δημαρχείο Τρικάλων. Εκεί, συζητήσαμε με την αντιδήμαρχο εκπαίδευσης, κ. Έφη Λεβέντη, για τα σχέδια βελτίωσης των υποδομών της εκπαίδευσης, και οι ίδιοι εκφέραμε τις απόψεις μας επί του θέματος.

Τέλος, η υπεύθυνη μηχανικός και σύμβουλος του Δήμου Τρικκαίων, κ. Κωνσταντίνα Ζαχαρή, μας εξήγησε το πλαίσιο πολιτικής του Δήμου που δίνει έμφαση στην ανακύκλωση, την κυκλική οικονομία και την διαχείριση των απορριμμάτων.

Στο τέλος, μέσα από ενδιαφέρουσες ερωτήσεις-απορίες που είχαμε, πήραμε ικανοποιητικές απαντήσεις και συνειδητοποιήσαμε πως και η συμπεριφορά μας είναι σημαντική, αναφορικά με την όποια προσπάθεια γίνεται από τους φορείς, για την προστασία του περιβάλλοντος.

Εκτός από την κ. Β. Μιχαήλ, συνοδοί ήταν οι εκπαιδευτικοί κ. Ουρανία Τσιούτσια και κ. Παναγιώτα Μπλούτσου.

Η περιβαλλοντική ομάδα «Κο(υ)ρε(α)σμένος πλανήτης» αναπτύσσει έντονη δράση ώστε να συμβάλλει με όποιον τρόπο μπορεί στην βελτίωση του περιβάλλοντος.

Η μαθήτρια της Γ΄ τάξης

Παπαγιάννη Ευαγγελία